De Christoffelberg beklimmen

Voor de echte sportievelingen en avontuurlijke doorzetters, is een bezoek aan de Sint-Christoffelberg op Curaçao echt een aanrader! De Christoffelberg heeft een hoogte van 372 meter en bevindt zich in het Christoffelpark, zo’n 50 minuten rijden van Willemstad. Je hoeft geen topsporter te zijn om de Christoffelberg te beklimmen. Als je fysiek in goede of redelijke conditie bent, dan kun je – op eigen tempo – de top bereiken.

De openingstijden van het Christoffelpark, en dus de Christoffelberg, zijn van maandag t/m zaterdag van 07:30 tot 16:00 uur. Op zondag van 06:00 uur tot 15:00. Hou er wel rekening mee – in verband met de warmte – dat je na 10:00 uur niet meer aan je klim op de Christoffelberg mag beginnen. Hoe vroeger, hoe koeler. En misschien wel met zonsopgang!

Leuke en handige feitjes

–        De hoogte van de Christoffelberg is 372 meter
–        De prijs voor entree is voor toeristen 25 gulden; dit kun je pinnen
–        Er zijn parkrangers die jou kunnen helpen in geval van nood; het telefoonnummer vind je op de bon
–        Er is een klein ‘winkeltje’ waar je water en een kaart kunt kopen
–        Er is toiletvoorziening en een bar onderaan de Christoffelberg
–        Het is geen wedstrijd; doe voorzichtig en geniet

christoffelberg curacao

/afb

Overlevingspakket 

Het beklimmen van de Christoffelberg op Curaçao belooft veel moois. Het is ook belangrijk om rekening te houden met een aantal zaken.

–        Neem voldoende water mee; minstens 2 flesjes
–        Draag stevige dichte schoenen of sneakers
–        Neem een rugtas mee, zodat je je handen vrij hebt
–        Verbrand je snel? Smeer je goed in
–        Denk aan je fototoestel of mobiele telefoon 

Vraag je jezelf af of het beklimmen van de Christoffelberg gevaarlijk is? Het is vooral uitdagend! Velen zijn jou voorgegaan en van ongelukken is nauwelijks te spreken. Gebeurt er toch iets, bel dan een parkranger. Jij kent jezelf het best en weet wat jouw lichaam aankan. Zolang je goed luistert naar je lijf en je je verantwoordelijk gedraagt, komt het allemaal goed.

Daar ga je dan

De reis kan beginnen. Je kunt gaan lopen – met behulp van een kaart – of met de auto het Christoffelpark in. Het is een avontuurlijke eenrichtingsweg over de berg. Eenmaal op bestemming aangekomen, kun je je auto kwijt op de parkeerplaats.

Veters goed strikken en gaan! Via een goed begaanbaar zandpad tussen de mooie flora start je de Christoffelberg te beklimmen. Naarmate je de wandeling voort zet, komen er steeds meer rotsen en vraagt het meer van je conditie en spierkracht. Na zo’n 20 minuten – en dan ben je er ook wel aan toe – tref je een open plek op de berg met prachtig uitzicht op al het groen en voel je een aangename bries. Het uitgelezen moment om water te drinken en uit te waaien! En door.

christoffelberg beklimmen

Op naar de top

Na enige tijd gewandeld te hebben, bereik je het laatste stukje van de Sint-Christoffelberg. Daar wordt het pas echt leuk! Het echte klim- en klauterwerk kan beginnen. Het is voor velen een pittige klim, maar wat er op de top op jou wacht, is het 100% waard. Op handen en voeten naar boven. Je hoort de geluiden van pratende mensen al, een gevoel van euforie, want je bent er bijna. Je wordt op de top aangenaam verrast door wind. Dit kun je wel gebruiken na je klim. En natuurlijk een adembenemend uitzicht. Vanaf de top zie je rondom zee, groene natuur en kun je heel ver het eiland over kijken. Mits het niet bewolkt is natuurlijk. Op het hoogste punt van de Christoffelberg staat een paal. Waag jij jezelf daarheen? Vergeet geen mooie foto’s te maken voordat je weer gaat dalen.

Huppakee, naar benee

Wellicht vond je het een zware klim, maar misschien viel het je mee. Dat verschilt natuurlijk per persoon, maar conditioneel gezien is naar beneden wandelen – en klauteren – een stuk eenvoudiger. Let natuurlijk wel goed op waar je je voeten neerzet en doe voorzichtig!

Denk je daarna dat het avontuur erop zit? Niets is minder waar. De terugreis in de auto, om het Christoffelpark uit te komen, is minstens niet zo avontuurlijk! Berg op, berg af, het lijkt wel een achtbaan.Je bent klaar en het is nog vroeg. Wat nu? Het strand Playa Piskado (ook wel Playa Grandi genoemd) is om de hoek. Koel daar lekker af in zee en start je volgende avontuur: zwemmen met schildpadden.