fort amsterdam

Fort Amsterdam Curaçao

Fort Amsterdam is op Curaçao het grootste fort van het eiland; Curaçao kent er in totaal 8. Het is een prachtig gebouw, met een statige uitstraling en ligt op een strategisch punt. Fort Amsterdam is gelegen in Punda, een wijk in Willemstad, aan de ingang van de haven op een uitham in de Sint Annabaai. Fort Amsterdam kent een mooie historie en dient nu als regeringszetel van Curaçao. 

Geschiedenis van Fort Amsterdam Curaçao

Fort Amsterdam op Curaçao werd, door de WIC (West-Indische Compagnie) gebouwd in 1635 en 1636. Curaçao was voor die periode in handen van de Spanjaarden, maar de WIC veroverden in het jaar 1634 Curaçao. Met admiraal Johannes van Walbeeck aan het roer, werd Fort Amsterdam gebouwd. Sindsdien diende Fort Amsterdam als het plaatselijk hoofdkantoor van de WIC. Ook diende het gebouw als verdedigingswerk, zodat de Spanjaarden het eiland niet opnieuw konden veroveren. De strategische locatie kwam daarbij goed van pas!

ford amsterdam

Momenteel heeft Curaçao ruim 155.000 inwoners, verspreid over het eiland. Vroeger was dat wel anders. Alle eilandbewoners van Curaçao woonden destijds beschut en veilig in Fort Amsterdam. Dat is nu niet meer in te denken. Naarmate de bevolking groeide en de dreiging afnam, gingen steeds meer mensen buiten Fort Amsterdam wonen. De opbouw van Willemstad ontstond en er werd steeds meer gebouwd, de meest prachtige gebouwen. Het resultaat hiervan vind je in het stadscentrum.

Een wandeling door dit kleurrijke stadscentrum is zeker aan te raden. Uiteraard kan dit op eigen initiatief, maar je kunt ook een stadswandeling maken met een gids, waarbij je meer meekrijgt over de geschiedenis van Fort Amsterdam en andere unieke gebouwen en plekken op Curaçao. Voor een zacht prijsje kun je een stadswandeling boeken bij bijvoorbeeld DunduTours of Dushi Walks.

ford amsterdam curacao

Wist je dat…?

Fort Amsterdam staat op de UNESCO Werelderfgoedlijst; op die lijst kom je niet zomaar!

Nieuwsgierig geworden? Breng dan een bezoek aan het prachtige fort. Binnen demuren van Fort Amsterdam kun je een kerk bezichtigen en de woning van de gouverneur.

De kerk in Fort Amsterdam is gebouwd in 1769 en is tevens de oudste kerk van Curaçao. In de kerk tref je een museum en de oorspronkelijke preekstoel in goede staat. Verder is er helaas niet veel van de inrichting intact gebleven. Desondanks – zeker als je van historie houdt – is Fort Amsterdam Curaçao de moeite waard om een bezoek aan te brengen!  

Openingstijden Fort Amsterdam Curaçao

Van maandag t/m vrijdag zijn het museum en de kerk in het fort tussen 10:00 en 13:30 uur open voor publiek. De kerk is ook op zaterdag geopend tussen 09:30 en 11:00 uur.