fort beekenburg curacao

Fort Beekenburg Curaçao

Staat er een vakantie naar Curaçao op de planning en wil jij behalve genieten van de tropische sferen ook kennis maken met de historie van Curaçao? Dan is Fort Beekenburg een van de bezienswaardigheden die je absoluut aan je to-do list moet toevoegen.

Vanaf het strand in het gezellige Jan Thiel rijd je via de Caracasbaai – waar het in het weekend overigens erg gezellig is – binnen enkele minuten naar Fort Beekenburg. Het fort is inmiddels een ruïne waarbij je niet alleen een prachtig uitzicht hebt over een helderblauwe baai; het fort vertelt ook een verhaal.

De historie van Fort Beekenburg in een notendop

Fort Beekenburg is gevestigd aan de Caracasbaai, met daarachter het Spaanse Water. In 1703, toen het fort gebouwd werd, was dit een van de weinige geschikte plekken om van zee aan land te gaan. Om het voor vijanden te bemoeilijken om Willemstad te betreden, werd juist op die plek het fort gebouwd.

fort beekenburg curacao

Fort Beekenburg heeft de naam te danken aan Nicolaas van Beek. Hij was destijds Gouverneur. Het fort heeft zijn dienst bewezen, want het is verschillende keren aangevallen door Engelsen, Fransen en piraten. Het fort – en natuurlijk de mensen – hebben ervoor gezorgd dat die aanvallen nergens toe geleid hebben.

fort beekenburg curacao

Ontdek en geniet

Na het parkeren van de auto kun je via een trap naar boven lopen om Fort Beekenburg, of wat er van over is, te betreden. Je treft er tijdens je wandeling een waterreservoir, een aantal restanten van muurdelen van een huisje en de ronde toren van het fort. De toren is net een schaakstuk. Aan de voet van de toren is een zeskantig platform met kantelen. Hier staan nog enkele kanonnen die werden gebruikt om het Spaanse Water te bewaken. Natuurlijk erg indrukwekkend! Vanaf de begane grond loopt een stenen trap naar dit platform. 

fort beekenburg curacao

Een leuk feitje: de trap is er niet van oudsher. Vroeger kon men alleen de toren van Fort Beekenburg betreden via een houten deur, waar zij waarschijnlijk via een ladder – die zij binnen konden halen – omhoog klommen.

Als je daar toch bent, bekijk dan gelijk meer in de omgeving. Wanneer je goed ter been bent, is het leuk om de naastliggende Kabrietenberg te bewandelen. Ook kun je er prachtig snorkelen bij Tug Boat; een gezonken bootje met erg veel kleurrijke vissen.