grotten van hato

Grotten van Hato op Curaçao

De grotten van Hato, ook wel Hato Caves en in het Papiaments Kueba di Hato genoemd, zijn de eerste fantastische bezienswaardigheid waar je langs rijdt vanaf het vliegveld. Zoals de naam al doet vermoeden liggen de grotten van Hato dichtbij vliegveld Hato op Curaçao, zo’n 5 minuten rijden.

Natuurlijk is het bezoeken van de Hato Caves niet het eerste wat je gaat doen wanneer je uit het vliegtuig stapt en op het punt staat te genieten van het zonnige Curaçao en al het moois dat het eiland te bieden heeft. Maar, een bezoek aan de grotten van Hato mag zeker niet als must-see bezienswaardigheid op je to-do lijst ontbreken!

Je weet niet wat je ziet als je de Hato grotten betreedt, zo mooi! Dit prachtige natuurverschijnsel is niet het enige wat de grotten van Hato uniek maakt. In tegenstelling tot bijna alle grotten op de wereld, zijn de Hato grotten op Curaçao bovengronds in plaats van ondergronds. Hierdoor ervaar je ook een warmer en klammer klimaat in de Hato Caves, ook al zijn er ventilatoren om wat verkoeling of een briesje te bieden. Na de 49 treden tellende trap, stap je in de wondere wereld van de grotten van Hato. Via een goed begaanbaar pad, dat is afgezet met leuningen voor extra veiligheid, kun je genieten van al het moois dat je gaat zien!

grotten van hato

Stalagmieten en stalactieten in de Hato grotten

De grotten van Hato bestaan uit verschillende ‘kamers’ en zijn van kalksteen. Kalksteen is poreus (wel sterk), vandaar dat de ‘wanden’ een sponsachtig uiterlijk hebben, waarin je gaatjes en gangetjes ziet. Als het flink regent, merk je dit zelfs in de grotten, want het water sijpelt door deze gangen en gaatjes. Dit met adembenemende gevolgen als resultaat, in de goede zin van het woord. Door de – chemische  reactie tussen het regenwater en het kalksteen ontstaan er prachtige verschijnselen, zoals stalagmieten en stalactieten. Wat? Ja, dat. Simpel uitgelegd is een stalactiet een soort pegel aan het plafond van de grot. Via deze stalactiet druppelt er regenwater op de grond van de Hato grotten, waardoor stalagmieten ontstaan. Een stalagmiet is een soort kegel. Dit is een jarenlang groeiproces  met een groei van slechts 1 cm per 100 jaar, met prachtig resultaten als gevolg!

Ik zie, ik zie wat jij niet ziet

In de grotten van Hato tref je ook de zogenoemde ‘Fantasiekamer’. In de Hato grotten op Curaçao zijn verschillende verschijnselen ontstaan die – met een beetje fantasie – ergens op lijken. Zo zijn er vormen die eruit zien als een natuurlijk gordijn, of dreadlocks, een heks met lange neus, grote mond en lange haren, een paard met lange manen, een paddestoel, een kwal en een slapende reus. De verlichting in de grotten belichten letterlijk het al moois en maken van jouw bezoek een onvergetelijke ervaring!

hato caves

Een stukje geschiedenis

De grotten kennen ook een stukje – verdrietige – geschiedenis. In de tijd van de slavernij was het een toevluchtsoord voor de slaven. Zij verscholen zich in de Hato Caves voor hun handelaren. Voordat de slaven zich verscholen in de grotten van Hato, werden deze bewoond door Indianen. Als je goed kijkt, zie je nog enkele tekeningen op de wanden van zo’n 1500 jaar geleden.

Wil je geen mythe en informatie missen? Dat komt helemaal goed, want een gids kan je alles vertellen over de grotten van Hato.

Je kunt de Hato Caves dagelijks bezoeken tussen 09:00 en 15:00 uur, voor 15,75 gulden per persoon. Kinderen t/m 12 jaar betalen slechts 12,75.