santha martha

Landhuis Santa Martha en de Santa Marthabaai

Heb je een stranddag of tour richting het westen van Curaçao gepland? Vergeet dan niet een tussenstop te maken in het dorpje Soto en te genieten van het mooie uitzicht op de Santa Marthabaai. Kom je er niet toevallig langs? Dan is het absoluut de moeite waard om er doelbewust heen te rijden en het adembenemende uitzicht te aanschouwen. Via een avontuurlijke weg, omringd door groen, rijd je over de glooiende berg. Eenmaal bij het uitkijkpunt van de Santa Martabaai aangekomen is het uitzicht wijds en je kijkt uit over een mooie blauwe baai, een knus haventje en heel veel groene bergen. Met een vakantiekiekje met dit uitzicht op de achtergrond kun je thuiskomen!

Ben je al door dit mooie stilleven helemaal zen en benieuwd naar meer? Zet je reis dan voort richting de plek waar vroeger een resort stond en geniet van nog meer verborgen natuurschoon.

Het verlaten resort

Nabij de Santa Marthabaai heeft in het verleden het mooie Santa Martha Beach Resort gestaan, wat vervolgens jarenlang ongebruikt en onbewoond is geweest. In 2021 is er een start gemaakt om de ruïne delen volledig op te ruimen. Waarom rondkijken toch de moeite waard is? Je treft er een prachtig en ontzettend ruim – onbewerkt – strand, erg rustgevend! Er zijn geen faciliteiten, maar een duik nemen of genieten van de zon kan natuurlijk altijd. Je kunt zo met je auto het strand op en haast tot aan de zee rijden, uniek!

santha martha

Landhuis Klein Santa Martha

Landhuis Klein Santa Martha was in de jaren 1700 een grote suikerriet- en divi-divi-plantage (boom). Landhuis Klein Santa Martha was rond het jaar 1910 een van de drie grootste zoutproducenten op het eiland, samen met Landhuis Groot Santa Martha en Landhuis San Nicolas.

Inmiddels is Landhuis Klein Santa Martha omgetoverd tot een prachtig boutique hotel, met daarbij een restaurant en zwembadje. Doordat Landhuis Klein Santa Martha op een heuvel staat, kun je rondom genieten van adembenemend uitzicht. Heb je zin in een ontspannen dag(deel) in een relaxte omgeving? Breng dan zeker een bezoek aan het gezellige en bovenal mooie landhuis!

santha martha curacao

Landhuis Groot Santa Martha

Aan het eind van de 17e eeuw is Landhuis Groot Santa Martha in het plaatsje Soto gebouwd. In tegenstelling tot de meeste landhuizen op Curaçao is Landhuis Groot Santa Martha U-vormig. Met haar prachtige dakpannen zadeldak en gele kleur erg mooi en één van de grootste én oudste landhuizen op het eiland. Erg indrukwekkend! 

Tot het begin van de 19e eeuw was het landhuis een suikerplantage. Jaren later werd het landhuis omgebouwd voor de productie van vee, zaden, vee en zout. Eind 19e eeuw produceerde de plantage bij het landhuis in haar eentje maar liefst 90% van het zout op Curaçao. Het werd gewonnen uit de zoutpannen van de eerder genoemde Santa Marthabaai. Aan het eind van de 20e eeuw diende het Landhuis Groot Santa Martha als zorginstelling. Helaas heeft het landhuis inmiddels geen functie en is het niet open voor bezoek. Langsrijden en even gluren naar het mooie gebouw is uiteraard wel de moeite waard!