Zoek & boek

Informatie over Curaçao

  • Heerlijk tropisch klimaat
  • Caribische gastvrijheid en vriendelijkheid
  • Kristalheldere wateren
  • Kleurrijke architectuur

Over Curacao

Curacao ligt ongeveer 1300 kilometer ten noorden van de evenaar en slechts 60 kilometer uit de kust van het Zuid-Amerikaanse land Venezuela. De hoofdstad is Willemstad, dat uit twee delen bestaat: Punda en Otrobanda. Curaçao is langgerekt van vorm. De totale oppervlakte van het eiland is 444 km². Het eiland is 61 kilometer lang en de breedte varieert van 5 tot 14 kilometer. Ten zuid-oosten van Curaçao ligt het onbewoonde eiland Klein Curaçao.

Wat te doen op Curaçao
Waar wacht je nog op?

Boek direct je reis naar Curaçao

De Jong Intra Bekijk prijs
Vakanties.nl Bekijk prijs
Vakantiediscounter Bekijk prijs
Prijsvrij Bekijk prijs
Booking.com Bekijk prijs

Welke interessante bezienswaardigheden zijn er op Curaçao?

Klein Curacao

Een klein, kaal en onbewoond eiland. Het is ongeveer 2,5 kilometer lang en maximaal 750 meter breed. Op het eiland staat een 20 meter hoge vuurtoren en er ligt een wrak van een vrachtschip dat er ooit eens is vergaan. Op wat afdakjes na is het eiland kaal. Dit kale stukje land midden in de oceaan is zeker de moeite waard om te bekijken. Bovendien kan er goed worden gesurft, gesnorkeld en gedoken. Diverse aanbieders organiseren boottochten naar Klein Curacao.

Klein Curacao strand
Vissoorten van Curacao

Klimaat

Het Caribisch gebied heeft een tropisch klimaat. De eilanden Aurba, Bonaire, Curacao en de kust van Venezula zijn daar echter een uitzondering op. Hier heerst een tropisch savanne klimaat. De noord-oost passaatwind is bijna altijd aanwezig en zorgt voor een aangename verkoeling. Als het regent op Curacao dan regent het ook hard! De buien zijn echter maar zeer kort. De regentijd is globaal van begin november tot eind januari. In juli is er nog een tweede, kortere regenperiode. De warmste maanden zijn de maanden augustus en september.

Staatsvorm

Op 10 oktober 2010 werden de Nederlandse Antillen opgeheven en sindsdien is Curacao een zelfstandig land binnen het Koninkrijk der Nederlanden. Tegenwoordig bestaat het Koninkrijk dan ook uit vier landen: het land Nederland (inclusief de bijzondere gemeenten Saba, Sint Eustatius en Bonaire), het land Aruba, het land Sint-Maarten en het land Curacao.

De Curacaose regering is ondergebracht in Fort Amsterdam in de hoofdstad Willemstad. De eerste Minister-president van het land Curacao is Gerrit Fransisco Schotte (9 september 1974) van de politieke partij MFK (Movementu Futuro Korsou, wat ‘Curacaose beweging van de toekomst’ betekent).

Geschiedenis

De geschiedenis van de voormalige Nederlandse Antillen en Suriname, wordt in de Nederlandse geschiedenisboeken vaak erg rooskleurig voorgesteld. Ten tijde van de VOC (Verenigde Oost Indische Compagnie) en de WIC (West Indische Compagnie) bloeide de handel van Nederland op. Nederland werd een erg welvarend land. De donkere zijde van deze gouden tijden wordt vaak nauwelijks vermeld. Daarom willen wij er hier juist wel enige aandacht aan besteden.

Ongeveer 4500 jaar geleden werd Curaçao ontdekt door mensen uit Venezuela. Ze besloten om er te gaan wonen. De Venezolanen trokken in grotten vlakbij het huidige vliegveld Hato. Daar bevindt zich namelijk de grootste zoetwaterbron van het eiland, Rooi Rincon.

Vele jaren later (in 1634) werd Curaçao veroverd door de Nederlander Johan van Walbeeck. Het eiland werd een handelskolonie van Nederland, waarbij gretig gebruik werd gemaakt van de natuurlijke haven van het eiland.

De natuurlijke haven

De belangrijkste handelswaar bestond in het jaar 1700 uit slaven. Deze werden door de West Indische Compagnie (WIC) uit Afrika gehaald en naar onder meer Curaçao verscheept. Vastgeketend in het krappe ruim van de schepen van de WIC, lagen de slaven zij aan zij in hun eigen vuil, onbekend met wat hen nog te wachten stond.

Per jaar ging het om zo’n 3500 slaven en dan werden alleen de slaven geteld die de barre tocht op zee wisten te overleven. De Nederlanders hadden grote behoefte aan zout voor hun haringindustrie. Op Curacao waren grote natuurlijke zoutmeren te vinden, genaamd zoutpannen, waar de slaven dan ook onder de meest vreselijke omstandigheden aan het werk werden gezet.

Zoutpannen van Jan Kok

Op 17 augustus 1795 kwam er uiteindelijk een einde aan de slavernij, door een grote slavenopstand onder leiding van de slaaf Tula. Tijdens deze opstand probeerden de slaven met geweld hun vrijheid af te dwingen. “Onze onderdrukker draagt meer zorg voor een beest”, aldus Tula. “Als een beest een poot breekt, dan wordt het ten minste genezen.”

Toen de opstand mislukte, werd Tula terechtgesteld. Hij werd gemarteld, onthoofd en zijn lichaam werd in zee gegooid. Toch was de opstand niet voor niets geweest. Het wordt gezien als het begin van een lange strijd voor vrijheid. Voor de bevolking van Curacao is Tula tot op de dag van vandaag dan ook een held.

TIP: Museum Kura Hulanda in Otrobanda en Museum Tula in landhuis Knip, besteden uitgebreid aandacht aan de geschiedenis van de slavernij.

Bevolking

Op Curacao wonen mensen met tientallen nationaliteiten. De bevolking bestaat onder meer uit afstammelingen van Afrikaanse slaven, Indianen, immigranten uit Europa, het Caribisch gebied, Zuid-Amerika, China, India en het Midden-Oosten. De Antilliaanse cultuur is dan ook één grote mengelmoes van culturen. In 2011 telde Curacao 131.051 inwoners.

Taal

De mengelmoes van culturen is ook terug te zien in de taal die op Curacao gesproken wordt: het Papiaments. Nederlands is de officiële taal van het land Curaçao, maar onder de lokale bevolking wordt veelal Papiaments gesproken. Overigens hoor je op het eiland ook veel Spaans en Engels. De taal Papiaments is ontstaan uit Spaans, Nederlands, Portugees, Engels, Frans en Afrikaans. De naam Papiaments is afgeleid van het woord ‘papia’ dat ‘spreken’ betekent.

De vlag

De bovenste blauwe baan stelt de hemel voor. De smalle gele baan verwijst naar de zon. De onderste blauwe baan is de zee. De grote ster staat voor Curacao zelf, de kleine ster staat voor het onbewoonde eiland Klein Curacao.

Vlag Curacao

Muziek

Op Curacao houdt men van Merengue en Salsamuziek. Dat is niet verwonderlijk, omdat het eiland nou eenmaal dichtbij Zuid-Amerika ligt. Ook de Amerikaanse R&B; doet het als vanzelfsprekend goed op het eiland.

Zelf heeft Curacao ook een rijke geschiedenis als het gaat om muziek. De Tumba en de Tambú zijn daar de bekendste voorbeelden van. Beide muziekstijlen, die door buitenstaanders nogal eens worden verward, zijn nauw verweven met de geschiedenis van de voormalige Antillen.

Tumba

Tumba is een vrolijke muziek- en dansstijl die wordt gespeeld op Aruba, Bonaire en Curacao. De oorsprong van de Tumba ligt in Congo, Afrika. Tumba kwam via de Caribische kust van Zuid-Amerika op de ABC-eilanden terecht. Aan een Tumba wordt maandenlang gewerkt en deze heeft altijd een morele boodschap: saamhorigheid. In de carnavalsperiode is er op zowel Aruba als op Bonaire en Curacao een vierdaags Tumbafestival. De beste zangers, bands en schrijvers gaan dan met vrolijke teksten de strijd met elkaar aan om de titel Rei di Tumba (Tumbakoning).

Tambú

Tambú is andere koek. Het werd slaven verboden om met elkaar te praten op de Curacaose plantages, waarna zij een geheimtaal ontwikkelden door in gecodeerde ritmes op hun schoffels te slaan. Hierdoor is de stijl van de Tambú zeer grimmig, fel en wisselend van ritme. Later werd er zang aan deze stijl toegevoegd. Omdat de shons (plantage-eigenaren) het niet mochten begrijpen, zijn Tambúteksten altijd zeer dubbelzinnig geweest. En dat is tot op de dag van vandaag het geval.

Curacao North Sea Jazz Festival

Sinds 2010 kent Curacao jaarlijks het Curacao North Sea Jazz Festival, waar grote namen als Dionne Warwick, John Legend, Simply Red, Carlos Santana en Sevie Wonder al hun opwachting maakten. Ook de Nederlandse Caro Emerald en de in Groningen woonachtige Curaçaose zangeres Izaline Calister traden er op. Izaline Calister zingt in haar moederstaal Papiaments en is inmiddels internationaal doorgebroken. Haar bekendste liedjes zijn Mi Pais (mijn eiland) en Lalala, die hieronder te beluisteren zijn.

Betalen

De lokale munteenheid is de Nederlands Antilliaanse gulden (ook ‘Florin’ genoemd) afgekort als ‘Naf’ of ‘Ang’. De gulden is gekoppeld aan de Amerikaanse Dollar. De Euro wordt op Curaçao niet geaccepteerd. Uiteraard kunt u wel betalen met uw Nederlandse bankpas, maar houdt u dan rekening met extra transactiekosten. Ook alle welbekende Credit Cards worden overal geaccepteerd.

Stroom

De elektriciteit is 110 – 130 volt / 50 cycles.

Alarmnummers

Politie 911
Brandweer 911
Ambulance 912
Kustwacht 913
Ziekenhuis 910
Road Service (24/7) 9247

Prijsniveau

Weet u al wanneer u naar Curacao op vakantie wilt? Kijk dan hier of uw gewenste periode nog vrij is en reserveer meteen!

Wat heb je nodig?

Goed voorbereid op vakantie

Meer weten over Curaçao?

Jonathan helpt je verder

Hulp nodig bij het kiezen van de perfecte accommodatie of het boeken van je vliegtickets naar Curaçao? Ontdek het gemak van het verkennen van het eiland per auto en vind de verborgen pareltjes zoals de adembenemende stranden van Playa Porto Marie en Grote Knip. Vragen of behoefte aan tips? Neem gerust contact met ons op voor persoonlijk advies en lokale aanbevelingen!

Jonathan Curaçao Expert
  • Heerlijk tropisch klimaat
  • Caribische gastvrijheid en vriendelijkheid
  • Kristalheldere wateren
  • Kleurrijke architectuur

Een moment geduld. We zoeken het geschikte aanbod op Curaçao voor je…