Verhuizen naar Curaçao dit moet je regelen

Verhuizen naar curacao

Droom jij ervan om op het prachtige eiland Curaçao te wonen en werken? Ook al is het een onderdeel van het Nederlands Koninkrijk, door de witte stranden, blauwe zee en het Caribisch klimaat, is het contrast met Nederland erg groot. Maar er zijn ook minder ingrijpende verschillen. Zo wordt er op Curaçao ook Nederlands gesproken en wordt er zelfs met de (Antilliaanse) gulden betaald. Internationaal verhuisbedrijf Transpack vertelt waar je aan moet denken.

Wat heb je nodig om te emigreren?

Zonder speciale verblijfsvergunning kun je tot 6 maanden op het eiland verblijven als Nederlands staatsburger. Wil je echter ook werken en langer blijven, dan dien je een werk- en verblijfsvergunning aan te vragen en je in te schrijven in het bevolkingsregister van Curaçao. We vertellen je meer over wat er allemaal komt kijken bij een emigratie naar het eiland.

Verklaring Toelating van Rechtswege

Indien je niet op een van de eilanden (Aruba, Curaçao of Sint Maarten) bent geboren, heb je een Verklaring Toelating van Rechtswege nodig. Deze verklaring geeft toestemming om legaal te kunnen werken. Dit is nog niet verplicht wanneer je tijdens een toeristisch verblijf naar werk wilt zoeken of je wilt oriënteren, bijvoorbeeld met het oog op een emigratie in de toekomst.

Inschrijven in bevolkingsregister

Wanneer je bent aangekomen in Curaçao, dien je je in te schrijven in het bevolkingsregister. Daarvoor het je de volgende documenten nodig:

  • Verklaring Toelating van Rechtswege
  • Paspoort
  • Geboorte-uittrekstel
  • Huwelijksakte of geregistreerd samenlevingscontract (indien van toepassing) of een bewijs van burgerlijke staat
  • Bewijs van uitschrijving uit jouw laatste gemeente
  • Een digiD inlog. Zodra je bent uitgeschreven uit Nederland kun je deze niet meer aanvragen.

Inboedel en spullen verhuizen

Een nieuw huis op Curaçao wordt een stuk aangenamer als je (een deel van) je inboedel en spullen mee kunt verhuizen. Je kunt alles verhuizen naar Curaçao door middel van een privé zeecontainer of een gezamenlijke zeecontainer, ook wel groupage genoemd. Groupage zorgt ervoor dat jouw vracht wordt gecombineerd met die van anderen, waardoor je een voordelige prijs krijgt. Gemiddeld is de vracht 7 tot 9 weken onderweg. Kies je voor een privé zending, dan kun je rekenen op 4 tot 5 weken, maar ligt de prijs hoger.

Tickets

Naast het verschepen van jouw inboedel heb je zelf natuurlijk ook tickets nodig om naar het eiland te vliegen. Dat geldt niet alleen voor jou, maar ook voor eventuele huisdieren die je mee wilt nemen. Daar gelden aanvullende maatregelen voor, zoals inentingen, papieren en vervoersmaatregelen.

Huisvesting vinden

Als je langere tijd wilt verblijven, is een goede en fijne woning heel erg belangrijk. Het kan lastig zijn om een juiste woning te vinden vanuit Nederland. Je kunt er daarom voor kiezen om de eerste periode in een vakantiewoning te verblijven in de regio waar je je graag wilt gaan vestigen. Zo heb je voldoende tijd om alle opties te bekijken, de sfeer te proeven, te acclimatiseren aan het leven en hoef je geen overhaaste beslissingen te maken. Je kunt natuurlijk wel vanuit Nederland online al huizen bekijken en contact leggen met makelaars in Curaçao.

Heb je hulp nodig bij jouw emigratie naar Curaçao en alles wat daarbij komt kijken? De adviseurs van Transpack staan graag voor je klaar met advies. Neem vrijblijvend contact op om de mogelijkheden te bespreken.